Çocuklara çeşitli olumlu davranışlar kazandırmaya çalışırken ya da var olan davranışlarını dönüştürmeye çalışırken ebeveynler olarak dikkat etmemiz gereken önemli noktaları sizlerle paylaşmak isteriz.
-Çocuğunuzda bir davranışı değiştirmeye çalışıyorken tutarlı olmak gerekir. Söyledikleriniz ve davranışlarınız arasında bir uyum olması, aynı şekilde anne babanın da aynı dili konuşması oldukça mühimdir.
-Tutarlı olmanın yanı sıra kararlı olmak da gerekir. Konu ile ilgili krizler çıkabilir, çocuğunuz ağlayabilir ya da size bağırabilir, kötü bir annesin seni sevmiyorum bile diyebilir. Bu gibi durumlarda sakinliğinizi koruyarak kararınızdan vazgeçmemeniz davranışın oluşmasını kolaylaştıracaktır.
-Bu süreç içerisinde, çocuğunuzu övmektense davranışını teşvik etmeye odaklanın. Çocuğunuzda olumlu davranışlar gördüğünüzde, bu davranışlarını gördüğünüzü çocuğunuza hissettirin.
-Çocuğunuzda gördüğünüz olumsuz davranışları ise sürekli ona hatırlatmayın ve sorgulayıcı bir tavır içinde olmaktansa daha çok yönlendirici bir tavır sergilemeye çalışın.
-Eğer ki çocuğunuzda bir davranış oturtmak istiyorsanız, en iyi öğrenme şekli ona rol model olmaktır. Kısacası çocuğunuzun nasıl davranmasını istiyorsanız sizler de ebeveynleri olarak elinizden geldiğince öyle davranmaya özen gösterin.
-Olumlu yeni davranışları oturturken, acele etmemeye özen gösterin. Aynı anda birçok değişiklik yapmak çocukları zorlayabilir. Adım adım ve sakin zamanlarda davranışı oturtmaya çalışmak çok daha işlevsel olacaktır.
-Diğer bir önemli nokta ise çocuğunuzla kurduğunuz iletişim biçimi olacaktır. Örneğin: “ona vurma” demek yerine “ona vurmayacağını biliyorum” ya da “o vurmak için değil” gibi cümleleri tercih edebilirsiniz. O anlarda çocuğunuzla konuşurken ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğinizde önemli oluyor. Ses tonunuzun empatik ve anlayışlı olması, beden dilinizle verdiğiniz mesajlar da dikkat edilmesi gereken noktalar. Onunla konuşurken uzun uzun anlatımlardansa, kısa ve öz bir şekilde mesajı iletmek gerekebilir. En önemli noktalardan biri de pazarlık, rüşvet, tehdit ve korkutma yöntemlerine başvurmamak olacaktır.
-Çocuğunuzda bir davranış oluştururken kurallar ve sınırlar da gerekir. Kuralı verirken açıklamak ama çok fazla tartışmamak iyi olabilir. Kuralı koyduktan sonra esnetmeye çalıştığında ve siz orada sınırınızı belli ettikten sonra kriz çıktığında sakince onu anladığınızı söyleyip net bir şekilde kuralınızı hatırlatabilirsiniz. Ancak o anlarda çok fazla konuşmadan biraz sakinleşmesini bekleyip sonra bağ kurmak daha iyi olacaktır.
-Ebeveyn olarak her şeye “hayır” dememeye ancak hayır dediyseniz de onu “evet” e çevirmemeye özen gösterin. Tutarlı olmak demek katı olmak demek değil, o yüzden her şeye hayır demenize gerek yok.
-Son olarak verdiğiniz sözleri tutmaya özen gösterin, kesin olamayacak bir durumsa söz vermekten kaçının.
Bu konu hakkında nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya uyguladığınız yöntemler işe yaramıyorsa çocuk ve ailelere yönelik psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog Miray Akbala