
Ergen Terapisi ve Psikoloji
“Hiç böyle bir çocuk değildi, ne olduysa son zamanlarda oldu; hırçın, asi, söz dinlemez, laftan anlamaz…” Eğer söz konusu bir ergen ise ailelerinden daha ilk seansda sıkça duyduğumuz söylemlerin bir özetidir bu.
Farklılaşan dış görünümü, sıkça dalgalanan duyguları, ani öfke patlamaları, başkaldırıları, aile içinde sıklaşan tartışmaları, kimi zaman ortaya çıkan içe kapanmaları ve anne-babayla olan iletişimdeki azalmaları ile bir anda fark ettiniz ki çocuğunuz ve siz farklı bir evreye girdiniz.
Ergenlik sürecinde bireyi ne beklemektedir?
Ergenlik süreci bireyin kişilik gelişim serüvenin son ve en zorlu halkasıdır. Bu evrede genç, hem çocukluğa hem de yetişkinliğe dair özellikleri bir arada taşıdığı için kafa karışıklıkları ve içsel çatışmaları derinden yaşar. Kim olduğuna, nereye ait olduğuna, bugününe, geçmişine, geleceğine, sevdiklerine, sevmediklerine, neye inanıp, neye inanmayacağına ve daha bir çok alana dair varoluşsal bir sorgulama sürecine girer ve haliyle bu dönem oldukça zorlu ve çatışmalı geçer. Kendi içsel çatışmaları sürüp giderken bir de şimdi farklı bir gözle gördüğü ailesiyle yeniden bir uyum yakalamaya çalışmaktadır genç.
Aile geçmişte verdiği eğitimin bugün neden yetmediğini sorgularken, genç ise artık çocuk olmadığının; büyüdüğünün dolayısıyla ailesinin eskisi gibi ona davranmasının bugün ona uymadığının sinyallerini aileye verir.
Aile ise bu sinyallere karşılık kimi zaman sağlıklı tepkiler verirken, kimi zamansa sağlıksız bir yolla ya tamamen sınırları kaldırmak ya da tamamen sınırları kapatmak noktasından ilerler. Sınırları tamamen kaldırmak ergeni riske atarken, tamamen kısıtlamak ise gelişmesini ve ilerlemesini engelleyecektir.
Aileler en çok da bu noktada zorlanır: “Ne kadar ve ne şekilde kural koymalıyız?”
Sınırlar konusunda kimi ailelerin daha çok zorlandıklarını ve bizlere başvurduklarını biliyoruz. Bazı ergenler çocukluk döneminde yaşadıkları problemlerini çözmeden ergenliğe girdikleri için, diğer ergenlere göre daha zorlu bir evre yaşarlar.
Bu süreçte bir ergen terapisi desteği almaya ne dersiniz?
Ergen terapisi, ergenin kendisini daha iyi tanıması, isteklerini ve hayallerini netleştirmesi, anne baba ile daha sağlıklı ilişkiler geliştirebilmesi, çatışmalarını yönetebilmesinde çocuğunuza yardımcı olacaktır.
Gencin geleceğini, hedeflerini, hayatına vereceği yönü, prensiplerini ve hayallerini daha sağlıklı kurgulayabilmek için terapi süreci olumlu bir adım olacaktır. Ayrıca ergenin kendisine zarar verecek her tür durumdan (yanlış arkadaş ilişkileri, madde-alkol kullanımı, teknoloji bağımlılığı…vb.) uzak durması açısından da ergen terapisi destekleyici olacaktır.
Terapinin merkezinde ergen yer alacak ve onun değişimine aile de katkıda bulunarak süreçte ilerlenilecektir. Terapinizin ne kadarlık bir süreci kapsayacağı, hangi yöntemlerin ve tekniklerin kullanılacağı, hangi noktalarda sizden destek alınacağı size süreç içerisinde belirtilecektir.
Ergen terapisi çalışma alanlarımız;
- Ergenlik dönemi depresyonu
- Ergenlik dönemi davranış problemleri
- Ergenlikte suç işleme
- Ergenlikte öfke ve saldırganlık
- Ergenlikte özgüven sorunu
- Aile içi çatışmalar ve iletişim problemleri
- Okul başarısızlığı
- Mesleki yönelimler ve tercihler konusunda rehberlik
- Ergenlikte kaygı bozuklukları (takıntılar-zorlantılar, sosyal/özgül fobiler, travmalar, sınav kaygısı vb.)
- Ergenlikte yaşanan ölüm-kayıp-yas süreçleri
- Madde kullanımı
- Yeme – uyku problemleri