Rorschach Mürekkep Testi

Rorschach Mürekkep Testi

Rorschach (Roşa) Mürekkep Testi, mürekkep lekelerinden oluşan 10 karttan meydana gelmekte ve anlaşılır konuşmaya başlayan çocuklardan yetişkinlere kadar herkese uygulanabilmektedir. Uygulama ve yorumlamada sertifikasyon ve uzmanlık gerektiren Rorschach Mürekkep Testi; kişinin dış dünyayla ve iç dünyasıyla kurduğu ilişki biçimleri, duygu dünyası, savunma mekanizmaları, düşünceleri ve algıları, temel ihtiyaçları, çatışmaları, yönelimleri, kişilik özellikleri gibi birey ile ilgili detaylı bilgi veren ve genellikle klinik amaçlı kullanılan bir testtir.

İsviçreli psikolog Hermann Rorschach testi ilk oluşturduğunda bilişsel bozuklukların tespitinde kullansa da, bugün günümüzde kişilik analizi ve kişilik dinamiklerini analiz etmekte kullanılan projektif bir testtir.

Bu test psikoloğun sunduğu bir ortamda, kişinin kendine özgü algılarını, anlamlarını, hayal dünyası gibi ruhsal süreçlerini ortaya çıkarmasını sağlar. Verilen kartlar hem çok somuttur hem de bir ikileme sahiptir. Kişinin çağrışımları sonucunda içsel süreçleri ve hayalleri de sergilenir.

Rorschach Mürekkep Lekesi Testi Kimlere Uygulanabilir?

Anlaşılır konuşmaya başlayan çocuklardan yetişkinlere kadar herkese uygulanabilir. Zeka ve eğitim seviyesinden test sonuçları olumsuz etkilenmektedir. Bu sebeple test kimi zaman zeka hakkında da bilgi verebilmektedir. Çocuklara uygulandığında testin yorumlanmasında psikoloğun çocuk psikopatolojilerine hakim olması gerekmektedir.

Nelerde Kullanılır?

Çocuk, ergen ve yetişkinlerde uygulanan psikolojik ve psikiyatrik tedavi süreçlerinde sıkça kullanılmaktadır. Tedavi sürecinin düzenlenmesi, kişiye uygun psikoterapi yönteminin seçilmesi açısından faydalıdır. Her tür ruhsal bozukluk ve kişilik yapısının tespitinde kullanılabilir. Psikoterapi öncesi ve sonrasında değişimleri ölçmek açısından oldukça yeterli bir testtir.

Mürekkep Lekesi Testi, insan kaynakları ve işe alım süreçlerinde de kullanılmaktadır. Kişinin ruhsal sağlığının ve akli dengesinin ölçülmesi açısından da yeterli klinik bir uygulamadır.

Askeriye ve adli tıpta da testin güvenirliğinin yüksek olması sebebiyle yaygın olarak kullanılmaktadır.

Testörlerimiz Rorschach ve Projektif Testler Derneği sertifikalı uygulayıcılardır. Randevu için bağlantıdan merkezimize ulaşabilirsiniz.