Çocuklarda Sınır Eğitimi – Sınırlar, aile içerisindeki düzen ve dengenin oluşturulması açısından oldukça önemlidir. Sınırlar sayesinde çocuklar kendilerini ve aynı zamanda yaşadıkları ortamın farkına varırlar. Sınırlar çocuklara istenilen davranışı öğrettiği gibi iç denetim olan ahlak gelişiminin de oluşmasını sağlar.
Çocuklar sınırlara ihtiyaç duyarlar, çünkü bu sayede ne kadar ileri gidebileceklerini, kendilerinden ne beklenildiğini ya da fazla ileri gittiklerinde neler olabileceğini biliyor olurlar. Bu keşif ve öğrenme sürecinde etraflarındaki dünyanın kurallarını bilmek önemli bir ihtiyaçtır. Her ilişkide sınırlar olduğu için anne baba ve çocuk ilişkisinde de birtakım sınırlar olması gerekmektedir.
Sınır koyarken net ve tutarlı olmak önemlidir. Baskıcı ve katı disiplin uygulayan ebeveynlere karşı çocuklar öfke ve korku hissederler, sorunlarını şiddetle çözmeyi öğrenirler. Sınırlar net olmadığında ise ebeveynin anlaşılmamasına neden olur. Eğer o ebeveyn-çocuk ilişkisinde sınırlar yoksa ve istekleri anında karşılanıyorsa, çocuk hazzını erteleyemez sürekli eğlenmenin peşinde koşar ve sorumluluk getiren işlerden hayatı boyunca kaçar.
Çocuklarda Sınır Eğitimi Ne Şekilde olmalıdır?
Çoğu çocuk sınırlar karşısında öfkeli hisseder ve bu çok normal bir duygudur. Bu yüzden sınır koyarken ilk aşamada çocuğun anne babası tarafından anlaşıldığını hissetmesi oldukça önemlidir. Bunun için 3 çok basit adım var; İlk önce çocuğun duygularını kabul ediyoruz. Örneğin, çocuğunuz yemek yerine çikolata yemek istiyor. Şu şekilde sınır koyuyoruz; “Yemekte çikolata yemek istediğini biliyorum, yemekte çikolata yenmez, istersen pişirdiğim yemeklerden yiyebilirsin.” Çocuk istemiyorum diye ağlayıp diretmeye devam ediyor. Ebeveyn olarak ne yapıyoruz? Çocuk ağlamasın diye çikolatayı veriyoruz. Çikolatayı vermek yerine seçim sunmak önemli, şu şekilde “Yemeğini yememeyi seçersen, pazar günü çikolata yememeyi seçiyorsun sen karar ver.” Çocuk umurumda değil çikolatamı şimdi istiyorum diyor. Biz çocuğa “Biliyorum şu an istiyorsun, çikolatalar yemekte yemek için değil pazar günü için. Bugün yemeğini yeyip pazar günü çikolatanı yiyebilirsin ya da yemeğini yemezsin hem bu akşam hem de pazar günü çikolatanı yiyemeyeceksin, seçim senin.” Çocuklara seçim şansı vermezsek, onlara sorumluluğu öğretmemiş oluyoruz. Kendi kararlarının sorumluluğunu almayı öğreniyorlar.
Bu çok basit beceri sayesinde çocuklarınızla iletişiminiz güçleniyor ve ev ortamınız çok daha huzurlu oluyor. Tabii ki hemen çocuklar bunu içselleştirip uygulamaya geçemeyebiliyorlar ancak tutarlı ve net olduğunuz takdirde zamanla kendi seçimlerinin sorumluluklarını almayı öğrenir hale geliyorlar.
Çocuğunuzda sınırlarla ilgili zorlandığınızı düşünüyor ve yukarıda bahsetmiş olduklarımıza rağmen ilerleyemiyorsanız, bağlantıdan merkezimize ulaşabilir ve randevu alabilirsiniz.
Uzm. Psk. Miray Sanan