Pandemi Sürecinde Yaz Tatili ve Öğrenciler

Pandemi Sürecinde Yaz Tatili ve Öğrenciler

Pandemi Sürecinde Yaz Tatili ve Öğrenciler – Bu yaz daha önceki yazlardan çok farklı geçeceğe benziyor. Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte hepimiz evlerimize tıkıldık ve kaygıyla gerçekleşen tüm süreci izledik, izlemeye de devam ediyoruz.

“Yeni normal” sürecinin eğitim – öğretim hayatını hala nasıl etkileyeceği belli değil.

Pandemi sürecinin başından bu yana okullar uzaktan eğitim modeline geçseler de bu süreç “eğitim”den çok “öğretim” sürecini kapsayabildi. Yaşamsal deneyimlerin (sosyallik, çevreden edinilen bilgiler, rastlantısal öğrenmeler vb.) sürecin dışında kalmasıyla çocuklara kısmen bir şeyleri sadece öğretebildik.

Mart ayından bu yana öğrenciler hayatlarındaki bir çok deneyim ve bilgiyi ıskalamış oldular.

“Adı Üstünde ‘TATİL’!”

Unutulmamalıdır ki, tatil herkes için bir dinlenme ve rahatlama sürecidir. Özellikle son yıllarda eğitimin sisteminin getirmiş olduğu zorluklar öğrencilerin bu ihtiyacını daha da fazla körüklüyor. Fakat birçok veli, öğrencinin bu süreci bir şeyler öğrenebilmesi için fırsat olarak görüyor ve öğrenciyi yoğun bir ders programının içine sokmaya çalışıyor. Bu sebepten ötürü de çoğu zaman aile ilişkilerinde gerginlikler ve çatışmalar oluşabiliyor.

Peki ebeveynler çocukları için bu zorunlu süreci nasıl yönetmeliler?”

Önümüzde belirsizliğini korumakta olan bir süreç var ve biliyorsunuz ki, belirsizlik kaygıya neden olur. Öncelikle kendi normalinizi oluşturup yeni bir düzene geçmelisiniz. Düzen ve netlik kaygınızı önemli ölçüde giderecektir.

“Nasıl bir düzen?”

Her aile kendi içerisinde belirlediği, hem eğlenceli hem de derli toplu bir program dahilinde çocuklarıyla bu yazı geçirebilirler. Sabah uyanma saatlerinin öğlene dayanmaması, yemek saatlerinin, spor ve egzersiz saatlerinin, ders tekrarları ve okuma saatlerinin belirgin olduğu bir gün düzeni işinizi kolaylaştıracaktır. Tatil ödevleri ve okuma saatlerini günün bilişsel olarak en verimli saatleri olan öğlen öncesi saatlere koymayı unutmayın. Çocuğunuzun var olan akademik becerilerini kaybetmemesi için günde 1 saat yeterli. Bu programı eğlenceli ve rengarenk bir tabloya dönüştürebilir, bu şekilde çocuğunuzun bu listeyi takip etmesini sağlayabilirsiniz.

“Öğrenme sokakta da devam eder.”

Çocuğunuzun hayatı için gerekli bilgileri sadece kitaplardan değil, dış dünyada yaşayarak ve deneyerek de öğrendiğini unutmayın. Güvenli bir şekilde çocuğunuzun dışarıda zaman geçirmesini sağlayın. Bırakın çocuğunuz diğer çocuklarla da sosyalleşin, hareket etsin, denesin ve öğrensin. Her gün çıkmak sizi zorluyorsa gün aşırı dışarıda olmasına özen gösterin. Çocuğunuz dışarıda sizinle birlikte de öğrenir. Evinizin yolunu harita uygulamasından o bulsun ya da alışverişte ne almanız gerektiğini o aklında tutsun. Problemleri sadece matematik kitaplarından çözmeyin.

“Uzaktan eğitim devam ederse…”

Bu ihtimali düşünmek yerine çocuğunuzun okul sürecine hazır bir şekilde devam edebilmesi için gerekli düzeni sağlamalısınız.

“Ne yapmalı?”

  • Yaz tatilini çocuğunuzun sizinle daha fazla zaman geçirebileceği ve var olan ilişkilerini kuvvetlendirebileceği bir dönem olarak görün. Elinizden geldiğince çocuğunuza zaman ayırmaya çalışın.
  • Unutmayın ki, çocuğunuzla ilgili önemsemeniz gereken tek şey onun zihinsel gelişimi değil. Zihinsel gelişimin yanı sıra sosyal gelişimi ve motor gelişimi de bir o kadar önemli.Kışa daha zinde girebilmesi için çocuğunuzu mutlaka sportif aktivitelerle meşgul olmasını sağlayın. Bu sayede çocuğunuzun enerjilerini daha sağlıklı yönlendirmiş olursunuz.
  • Kış boyunca derslerden çok fazla fırsat bulunamayan kitap okuma etkinliğini yaz döneminde gerçekleştirme fırsatı yakalayabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte bir kitabevine gidip, çocuğunuzun seçtiği kitapları edinerek bu etkinliği destekleyebilirsiniz.

“Tatilde Ders Çalışması Gereken Kademeler”

  • 2. sınıfa geçen öğrencilerin okuma ve yazma becerileri çok taze olduğu için yaz döneminde günde 15 dakika da olsa bu tür çalışmalar yapmaları, onların bilgilerini pekiştirmeleri ve bir üst sınıfta başarı elde edebilmeleri için faydalı olacaktır. Eğer öğrenci bu tür bir çalışmayı yapmayı reddederse, ödül sistemini uygulayabilirsiniz. Örneğin; dersini çalıştıktan sonra parka gitmek gibi. (Not: Ödüllerin maddi olmamasına dikkat edin. Maddi ödüller çocuğu başta motive ediyor gibi görünse de, sonrasında cazibesini yitirir ve doygunluk sebebiyle çocuğu güdülemez.)
  • 8. sınıflar LGS nedeniyle özellikle ağustos ayının başından itibaren bir önceki sınıfın bilgilerini pekiştirme amaçlı çok ağır olmayan çalışmalar yapmalı.
  • 11. , 12. sınıflarda olan öğrenciler ise gene ağustos ayı itibariyle üniversiteye geçiş sınavı ile ilgili çok yorucu olmayan bir çalışma yapabilir.
  • 8. ve 12. sınıfı bitiren öğrencilerse önlerindeki yeni sisteme daha rahat geçiş yapma şansını yakalayabilmek için mümkün olduğunca kendilerini dinlendirmelidirler.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz çözüm önerilerine rağmen çocuğunuzun yaz süreci ile ilgili yol alamadığınızı düşünüyorsanız merkezimizden destek alabilir, çocuk psikoterapilerine dair detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Aysun Erol

Çocuk ve Ergen Psikoloğu / Psikoterapist