Çocuklarda Doyumsuzluğun Nedenleri

Çocuklarda Doyumsuzluğun Nedenleri

Çocuklara her an her istedikleri verildiğinde ya da tüm sorunları ebeveynleri tarafından çözüme kavuştuğunda duygusal olarak güçlenme ve deneyim kazanma fırsatını kaçırabilirler. Aynı zamanda onlar büyürken hayatta karşılaştıkları insanlar çoğunlukla bu şekilde davranmadığı için mutsuzluk ve doyumsuzluk hissedebilirler. Bu durum çocukların esneklik kazanmasını engellediği gibi doyumun gecikmesi, hayal kırıklığı ile baş etmeyi öğrenme ve bir şey için çalışma zorunluluğu gibi hayat derslerini öğrenme ihtimalini de kaybetmiş olurlar.

Bu noktada önemli olan çocuklarımız zor durumlarla mücadele ederken duygusal olarak yanlarında olmak ve gerektiği zamanlarda yönlendirmelerde bulunmak olmalıdır. Ödevini yapmayan çocuğumuzu korumak için, ödevlerini veya ona ait sorumlulukları ebeveynler olarak bizler yerine getirdiğimizde ona iyilik yapmış olmayız. Çocuğun davet edilmediği bir doğum günü partisi için başka bir ebeveyni aradığımızda da aynı şekilde ona iyilik yaptığımızı sanarken aslında ileriki dönemlerde daha büyük zorlanmalar yaşamasına neden olabiliriz. Bu ve bunun gibi ebeveyn tutumları çocukların zihninde acısız bir hayat yaşayacaklarına dair beklentiler yaratır ve süreç içerisinde hayatın mükemmel olmadığını gördüklerinde bununla başa çıkmakta zorlanabilirler.

Çocuklar her zaman istediklerini alacaklarını düşünürse beklediklerini alamadıkları durumlarda öfke krizleriyle baş etmekte zorlanabilirler. Çünkü deneyimlediklerinden farklı bir durumla karşılaşırlar ve bunu yönetmek çok kolay olmayabilir. Gerçek dünyadaki insanlar arkadaşları veya etrafındaki diğer yetişkinler onların bütün isteklerine yanıt vermediği için bu durum büyürken çocukların mutsuzlaşmasına sebebiyet verebilir.

Karıştırmamak gerekir ki; bir çocuğa verilen çok fazla duygusal bağlantı, fiziksel temas, ilgi veya sevgi göstermek onu doyumsuz kılmaz. Doyumsuz kılabilecek durumlar her an her istediğinin olduğu bir ortamdır.

Çocuğunuzla alışverişte ya da diğer konularda sınır koymakta zorlanıyor ya da nasıl sınır koyacağınız konusunda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız çocuk ve ailelere yönelik psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Miray Akbala