Bakım verenler için çoğu zaman alışverişe çıkmak yorucu ve çekilmez olabiliyor. Sınır konularını henüz oturtmaya çalışan çocuklar gördükleri her şeyi isteyebiliyor, bunun için ağlayabiliyor. Bir yandan alınması gerekenleri organize etmeye çalışan ebeveyn bir yandan da istekleri olsun diye ağlayan çocuğu ile başa çıkmakta zorlanabiliyor. Bu durum için size yardımcı olacağını düşündüğümüz birkaç önerimiz olacak.
Bunlardan ilki alışverişi evde bir oyunla çocuğunuza deneyimletmeniz böylece kuralları, sınırları çocuğunuzun anlayabileceği şekilde anlatmış olacaksınız.
Her şeyde olduğu gibi çocuklar kuralları ve rutinleri severler. Ancak yeni deneyimledikleri şeylerde de sınırları aşmak isteyeceklerdir. Bu sebeple çocuğunuzun yaşına uygun bir şekilde alışverişe çıkmadan alınacaklar listesi oluşturabilirsiniz. Bunu ister yazılı ister resimli bir şekilde oluşturun. Evden çıkmadan çocuğunuza neler almak istediğini sorun ve buna bir sınır koyun. Örneğin, ‘Bugün markete gideceğiz, alışveriş listesine 3 ihtiyacını ekleyebilirsin? Haydi evden çıkmadan bunlara karar ver.’ Ebeveynler zaman zaman kurallarda çok sıkı olabiliyorlar. Burada esneklik de çok önemlidir. Çocuk evde yazdığı 3 şeyden 2 tanesini markette değiştirebilir. Fakat 3 taneden fazla almak istiyorsa orada net bir tutumda olmak gerekir. Süreçte çocuğunuz inatlaşıyor ise alışverişe biraz ara verip sakinleşmesi için ‘ Sen belirlediğimizden daha fazla şey almak istiyorsun. Burada çok fazla ilgini çeken şey var. Anlıyorum. Sen ve ben alışveriş listemiz dışına çıkamayız ancak aklında çok fazla kalan bir şey olursa fotoğrafını çekip bir sonraki alışveriş listemiz için aklımızda tutabiliriz.’ diyerek ona anlaşıldığını hissettirebilirsiniz.
Bir diğer önerimiz ise çocuğa para vermek olacaktır. Örneğin, ‘Bu alışverişte yalnızca 50 tl hakkın var. Paran yettiği sürece kendine uygun olan bir şeyi alabilirsin.’ diyebilirsiniz.
Çocuklar alışveriş sürecinde yalnızca bir şeyler seçmek ve almak kısmında yer almamalılardır. Ödeme yapmak, malzemeleri poşetlemek, taşımaya yardım etmek gibi görevler de sorumluluk bilincini arttıracaktır.
Süreç içerisinde yaşanan olumlu ya da olumsuz deneyimler eve dönüldüğünde konuşulmalıdır.
Unutmayın ki bu deneyim arttıkça olumlu davranışlar pekişecek kurallar çocuğun zihninde oturacaktır.
Çocuğunuzla alışverişte ya da diğer konularda sınır koymakta zorlanıyor ya da nasıl sınır koyacağınız konusunda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız çocuk ve ailelere yönelik psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.
Psikolojik Danışman Özlem Şarlıoğlu