Çocuklar ve Boşanma

Çocuklar ve Boşanma

Boşanma sürecinde ebeveynlerin en zorlandıkları konuların başında çocukların bu durumdan nasıl etkilendiği oluyor. Tabii ki her yaştan her çocuk boşanmadan etkilenir bunu inkar edemeyiz. Ancak bu etkilenmenin ne boyutta olduğunu, seviyesini anne babanın süreç boyuncaki yaklaşımı belirler. Bu bakımdan boşanmanın çocuğa nasıl açıklanması gerektiği ve sonrasında ebeveynlerin nasıl davranması gerektiği oldukça önemlidir.

Boşanma kararı kesinleştikten sonra en kısa sürede çocuğa bunu açıklamak gerekir. Sır ve yalanlar süreci daha da zorlaştırır. O yüzden karar kesin olduktan hemen sonra anne ve baba bir arada çocuğun güvende hissettiği bir ortamda bu kararlarını söyleyebilirler. Kararın ebeveynlerin ikisi tarafından aktarılmasına özen göstermek gerekir. Böylelikle çocuk bu kararın tek taraflı olmadığını anlamış olur ve herhangi bir ebeveynini suçlama ihtimali azalır. Bu açıklamanın yapıldığı ortamın çocuğun rahat ve güvende hissettiği bir yer olmasının nedeni duygularını ifade edebileceği bir alan yaratmaktır.

Ayrılık kararı çocuğa aktarılırken yaşına uygun net bir şekilde detaya girmeden yapılır. Karar açıklanırken ya da sonrasında çocuğun önünde hiç bir şekilde tartışılmamalı ve bu kararın çocuktan bağımsız geliştiğine ikna edilmelidir. Aksi takdirde çocukta suçluluk duygusu oluşabilir ve kendini bu karardan dolayı sorumlu hissedebilir. “Neden ayrılıyorsunuz?” sorusuna detaya girmeden “beraber güzel vakit geçiremediğimiz ve genelde tartıştığımız için” gibi genel bir ifade ile cevap verebilirsiniz. Onu hala çok sevdiğinizi ve anne babasını olduğunuzu ifade ederken sürecin devamında da çocuğunuzu bu bakımdan güvende hissettirmeniz çok önemlidir.

Boşanma süreci ve sonrasında elinizden geldiğince ev, okul gibi çocuğunuzun hayatındaki diğer önemli noktaların aynı kalmasına özen göstermeniz iyi olacaktır. İleriki aşamada her iki evde kendi odası ve düzeni olması iki eve de ait hissetmesine yardımcı olacaktır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise gerekmedikçe anne baba ve çocuğun aynı ortamda bulunmamasıdır. Beraber sürekli yenen yemekler ve gidilen tatiller çocuk için büyük bir kafa karışıklığı ve tekrar ebeveynlerinin barışması yönünde bir beklenti yaratır.

Bu konu hakkında nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız çocuk ve ailelere yönelik psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Miray Akbala