Kaygı Bozuklukları ve Türleri

Kaygı Bozuklukları ve Türleri

Kaygıyı somatik belirtilerin de eşlik ettiği, nedensiz bir tedirginlik ya da korku hali olarak tanımlayabiliriz. Bu duyguyla mücadele ederken tehlikede olduğunuzu ve kolayca incinebilir olduğunuzu düşünebilirsiniz. Kaygılandığımız zamanlarda gerginlik, terleme, titreme veya çarpıntı gibi somatik bir takım belirtiler hissedebiliriz.

Kaygı özellikle son zamanlarda çok daha sık rastlanan bir duygu ve hepimiz zaman zaman kaygılanırız. Kaygılarımız fiziksel olarak zarar görmeyle ilgili köpek ısırması, kalp krizi gibi olabilirken düşünsel olarak kontrolü kaybedeceğim, delireceğim, sosyal olarak dışlanacağım gibi de görülebilir.

Kaygı Bozukluğu ve Türleri

Kaygı bozukluğu ise sürekli ve aşırı bir kaygı, endişe ve gerginlik durumu olarak tanımlanır. Yaşamı ciddi bir şekilde etkileyebilir ve günlük işlevselliği olumsuz etkileyebilir.

Kaygı bozuklukları DSM-5 tanı kriterlerine göre 11 farklı alt başlıktan oluşur:

➢ Ayrılma kaygısı bozukluğu

➢Seçici konuşmazlık (mutizm)

➢Özgül fobi

➢Toplumsal kaygı bozukluğu (sosyal fobi)

➢Panik bozukluğu

➢Agarofobi

➢Yaygın kaygı (anksiyete) bozukluğu

➢Maddenin ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu

➢Başka bir sağlık durumuna bağlı kaygı bozukluğu

➢Tanımlanmış diğer bir kaygı bozukluğu

➢Tanımlanmamış kaygı bozukluğu

Kaygı Bozukluğu Tedavisi

Kaygınızı yazarak düşünce, duygu ve davranışlarınızı fark etmek ve kaygınızın üstüne gitmek çok yoğun olmayan kaygılarınızla baş etmenize yardımcı olacaktır.

Kaygılandığınız anda kaygınızı hafifletmek için öğrenebileceğiniz bazı yöntemler arasında nefes ve gevşeme egzersizleri, zihninizde güvende olduğunuz alanı canlandırmak, kaygı anında şimdiye odaklanarak dikkati başka bir şeye yöneltmek olabilir.

Eğer kendiniz veya bir başkası kaygı bozukluğu belirtileri yaşıyorsa, bir uzman psikiyatrist veya psikologdan yardım almak önemlidir. İyileşme için erken tanı ve tedavi genellikle oldukça etkilidir.

Bu konu hakkında nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya uyguladığınız yöntemler işe yaramıyorsa bireysel psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.

Uzm. Psk. Çağla Anar