Yalnızlıkla Aranız Nasıl?

Yalnızlıkla Aranız Nasıl?

Yalnız kalabiliyor musunuz? Kendinizle vakit geçirebiliyor ya da baş başa kalabiliyor musunuz? Yoksa yalnızlık tüm boğuculuğuyla üzerinize mi çöküyor? Elinizi ayağınızı nereye koyacağınızı, kendinizle ne yapacağınızı bilemiyor musunuz?

Bazılarımız için yalnızlık, fiziksel anlamda yalnız olmayı içerir. Bu kişiler için tek başına kahve içmek, bir etkinlikte bulunmak, alışverişe gitmek ya da evde yalnız olmak endişe yaratıcı olabilir. Tek başına bir şey yapmak, bir yanıyla verilen kararın sorumluluğunu almak dayanılmazdır. Hal böyle olunca güvende olma hissi ancak ona eşlik eden biri olduğunda, onu onayladığında ya da destek olduğunda sağlanır. Bu kişiler “tek başına”, “bir başına” olmamak, sırf yalnız kalmamak için kendilerini bir birey olarak görmektense ailelerine, romantik ilişkideki partnerlerine ya da arkadaşlarına mecbur ya da bağımlı bırakabilirler.

Yalnız kalmak, eğer kişi için onaylanmak ya da desteklenmek anlamına geliyorsa, onaylanıp desteklendiğini düşündüğü kişileri araştırması önemli olabilir. Ancak yeterli gelmiyorsa ya da bu onay olmadan hayata güvenli bir biçimde devam edemiyorsa, birey olmanın getirdiği sorumluluklardan veya kendisi için uygun olanı bilememekten korktuğu anlamına gelebilir. Belki de bu yüzden üzerinde durulması gereken korkulardır. Ve bu duygu aslında kişinin ihtiyacını karşılaması için onu harekete geçirir.

Kişinin ne hissettiğine, neye ihtiyacı olduğuna bakabilmesi, karar verebilmesi, bir durup anı fark etmesi, neleri deneyimlediğini gözlemlemesi için yalnız kalması keyif verici de olabilir.

Birinin annesi, babası, eşi, partneri, kardeşi, çocuğu, arkadaşı ya da meslektaşı olmadan yalnızca kendisi için ayırdığı bir zamana ihtiyaç duyabilir. Kendisiyle temas ederek ona neyin iyi geldiğini fark edebilir. “Yalnız hissetmeme sebep olan şeyler neler?”, “Nasıl daha güvenli ilişkiler kurabilirim?”, “Güvende hissettiğim ilişkilerdeki bağları nasıl güçlendirebilirim?” Sorularını sorarak cevapları aramak ve en önemlisi “Beni yalnızlaştıran ne ise onunla nasıl baş etmeye odaklanabilirim?” sorusuna yanıt aramak oldukça kıymetli olacaktır.

Bu konu hakkında nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya uyguladığınız yöntemler işe yaramıyorsa bireysel psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.

Klinik Psikolog Nuray Şener