
Ödev Çocuğun Sorumluluğunda Olmalıdır
Ebeveynlerin ve çocukların okul konusuyla ilgili en zorlandıkları konuların başında ödev yapma süreci geliyor. Hatta ödev konusu bazen öyle büyük bir mesele haline geliyor ki ebeveyn ve çocuk ilişkisi bozulabiliyor.
Bu noktada en önemli mesele ödevin çocuğun sorumluluğu olduğunu unutmamak ve okulla iş birliği içerisinde bu sorumluluğu çocuğa vermektir. Buradaki sorumluluktan kastım çocuğun ödevlerini kendi başına yapıyor olmasıdır. Ancak tabii ki ebeveynin buradaki destekleyici tutumu da göz ardı edilmemelidir. Çocuğun ödeviyle ilgili hatırlatmalar yapmak, motive etmek ve süreçten haberdar olunduğunu hissettirmek iyi olacaktır.
İlkokulun başlarında ve çocuğunuzun ödevle ilk karşılaştığı zamanlarda ödev yaparken daha çok yanında bulunmak ve yardımcı olmak gerekebilir. Çocuğunuz ödev yaparken yanında bulunduğunuz süreyi yavaş yavaş azaltarak tamamen ona bırakabilirsiniz. Ödev yaparken yanında olduğunuz zamanlarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, hemen onu yerine cevap vermemek ve hatalarını düzeltmemektir. Bunun yanı sıra ona araştırması, plan yapabilmesi ve karar alabilmesi için alan açmak iyi olacaktır. Bu becerilerin zamanla ve fırsat tanındıkça gelişeceğini unutmamak gerekir. Aynı zamanda çocuğunuza ödevlerin veriliş amacını açıklayıp ve sorumluluğun onda olduğunu net bir şekilde belirtebilirsiniz.
Anne babaların özellikle ilk zamanlarda cesaretlendirici ve teşvik edici tutumu çocuklar için motive kaynağı olacaktır. Örneğin; “Henüz 15 dakika oldu ama bütün sayfalarını bitirmişsin!” ya da “Başardın, kendinle gurur duymalısın.” gibi teşvik edici ifadeler kullanabilirsiniz. Bazen de sözel ifadenin yanı sıra ona çeşitli notlar yazıp, görebileceği bir yere bırakabilirsiniz.
Bunun haricinde çocuğun yaşına ve ödevin çokluğuna bağlı olarak ödevler ikiye ya da üçe bölünebilir. Bazı bölümler arasına dinlenme zamanları konabilir ya da ebeveyn gelip destek olması gereken noktalar varsa onlara yardımcı olabilir. Önceden beraber okul sonrası programı hazırlamak da ödev sürecinin kolaylaştıran durumlardan biridir. Bu programı oluştururken çocuğa sormak ona bu konuyla ilgili seçme şansı tanımak gerekir. Ödev yapmaya kaçta başlamak istediğini, saat mi kurmanın ya da ebeveynin mi hatırlatmasını istediğini konuşabilirsiniz. Bir kaç hafta beraber oluşturduğunuz programı deneyip bir süre sonra değişiklik yapmak isterse ya da yolunda gitmeyen bir şey varsa beraber konuşup düzenlemeler yapabilirsiniz.
Ödev yapma ya da ders çalışma saatine başlamadan önce çocuğun yeteri kadar dinlenmiş ve rahatlamış olması da bir diğer dikkat edilmesi gereken konudur. Ödev ve uyku arasında da dinlenme ve serbest zaman olması iyi olacaktır. Bu saatleri yukarıda bahsettiğim gibi çocuğunuzla konuşarak programlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun ödevlerini yaptığı yer de oldukça önemlidir. Onun dikkatinin dağılmayacağı bir alan yaratmak gerekir. Eğer ki bu çalışma alanı odası ve kendi masası ise dağınık olmaması ve ortamda teknolojik aletlerin bulunmamasına özen gösterilmelidir. Diğer her konuda olduğu gibi bunu da çocuğunuzla konuşabilirsiniz. Bu konuyla ilgili sizin elinizden geleni yapacağınızı söyleyip aynı hassasiyeti ondan da beklediğinizi belirtip sorumluluğu çocuğunuza yöneltmek iyi olacaktır.
Tüm bu süreç boyunca baskı kurmadan ve sınav sonuçlarına odaklanmadan çabasını teşvik etmek önemlidir. Onun çabaladığını, pes etmediğini farkında olmak ve bunu ona hissettirmek çocuğunuzun motivasyonunu arttıracaktır. Öğretmenin çocuğa desteği ve aralarında kurdukları sağlam bağ ile de bu motivasyonun ilişkili olduğunu unutmamak gerekir.
Bu konu hakkında nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız çocuk ve ailelere yönelik psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog Miray Akbala