Kaygı birçok insanın yaşadığı ortak bir deneyimdir ve terapiye başvurma nedenlerinin başında yer alır. Bununla birlikte birçok insan yaşadığı şeyin kaygı olduğunun farkında bile olmayabilir. Bu yazıda kaygıyı daha yakından tanımaya çalışacağız.
Kaygıyı tanımak neden önemlidir çünkü kaygıyla baş edebilmenin ilk adımı yaşadığınız şeyi tanımak ve adlandırmaktır. Kaygı vücudun algılanan veya gerçek olan bir tehlikeye karşı verdiği tepkidir ve hepimizin başına zaman zaman gelen doğal bir durumdur aslında. İş yerinizde yaşadığımız bir durum, herhangi bir sınava veya görüşmeye girmemiz gerektiğinde hepimiz biraz kaygı yaşarız bu çok normal bir durumdur hatta bu kaygı işimize bile yaramaktadır. Dikkatimizi odaklamamıza, tehlikeli durumları fark etmemize yardımcı olarak güvende kalmamızı sağlar.
Ancak kaygı durumu olağan durumlar dışında da ortaya çıktığında günlük işlevselliğimizi olumsuz yönde etkiler, durumlara ve olaylara gereğinden fazla tepki vermeye başlarız. Kaygılı olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Kaygı yaşadığınızı gösteren bazı belirtiler:
- Sürekli kötü bir şey olacakmış gibi hissetmek
- Hızlı kalp atışları veya kalp çarpıntısı
- Terleme
- Bedeninizi, düşüncelerinizi, ruhsal durumunuzu tehlikeye karşı sürekli olarak incelemek
Kaygıyla nasıl başa çıkabilirsiniz?
Endişe ve bunalma durumları genellikle işlerin kontrolümüzün dışında geliştiği hissini verir. Hep kötü bir şey olacak ve bu benim elimde değil düşüncesinde oluruz. Yüksek düzeyde kaygı yaşadığınız durumlarda aşağıdaki egzersizi yapmayı deneyin. Bu egzersizle beyninizi meşgul eden düşüncelerden uzaklaşarak farkındalığınızı şimdiye, bulunduğunuz ana getirebileceksiniz.
- Rahat bir yere oturun ve sırtınızı oturduğunuz koltuğa veya sandalyeye yaslayın, ayak tabanlarınızın yere bastığını hissedin.
- Çevrenize bakın ve gördüğünüz 3 nesneyi fark edin ve adını söyleyin.
- Duyduğunuz 3 sese dikkat edin ve onların neyin sesi olduğunu adlandırın.
- Vücudunuzun 3 bölümünü hareket ettirin. Örneğin ayak bileğinizi, parmaklarınızı ve bileğinizi
Bunların dışında yapabilecekleriniz;
Fiziksel olarak aktif olun, düzenli beslenin, yeterince dinlenin ve uyuyun, yalnız kalmayın, fazla kahve ve sigaradan uzak durun.
Kaygıyla yaşamak çok rahatsız edicidir ve her zaman baş etmek kolay olmaz bununla birlikte kaygıyı yönetmeye dair birçok terapi tekniği mevcuttur. Bireysel psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.