Çocuklar büyürken ebeveynlerle aralarında çatışma olmaması neredeyse imkansızdır. Ancak dikkat edebileceğiniz bazı durumlarla bu çatışmaları en aza indirmek mümkün olabilir.
Çatışmaları azaltmanın en önemli noktalarından biri çocuklarınıza elinizden geldiği kadar yakın olup, ilgi göstermektir. Bu hayati ihtiyaçları ne kadar çok karşılanırsa o kadar az talepkar olurlar. Bazı zamanlarda her şey yolundayken örneğin çocuğunuz kendi kendine oyun oynuyorken ya da sakin bir şekilde ödevlerini yapıyorken söyleyeceğiniz bir teşvik ifadesi olası bir çatışmayı engelleyebilir.
Bir diğer önemli detay ise çocuklarınızın yaşı kaç olursa olsun duygularını açığa çıkarabilmelerini sağlamak olacaktır. Özellikle zor duygular olmak üzere her duygunun sizin tarafınızdan kabul edildiğini bilmek büyük bir rahatlatıcıdır. Öfkelenmenin ve ağlamanın kabul görüldüğü bir ev ortamı çatışmaları her daim azaltır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, duygulara değil gerektiği zaman davranışlara sınır koymaktır. Öfkesini boks torbasına vurarak çıkarabilir ama insanlara, canlılara vuramayacağı konusunda net sınırlar çizmek gerekir. Aynı zamanda çocukların ağlamasına da alan açılmalıdır ve hemen susturulmaya çalışılmamalıdır. O anlarda duygusunu kabul edip, sakince yanında bekleyip tekrardan bağ kurmaya çalışmak iyi olacaktır.
Çocuklar ve ebeveynler arasındaki çatışmalara bazen çevresel koşullar da neden olabilmektedir. Özellikle misafirliklerde, bekleme salonlarında ya da bulunulması gereken mekanlarda çocuklar için atıştırmalıklar ve oyuncaklar bulundurulması iyi olabilir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise çocukların acıktığı ve uykuları geldiği durumlardır. Bazı zamanlar çocukları ortama bazı zamanlar ise ortamı çocuklara uyarlamak gerekebilir.
Ortamı çocuklara uygun hale getirmek özellikle kendi eviniz ve çocuğunuzun odası için mümkün olabilir. Çocukların kendi kendilerine yetebilecekleri ufak tefek değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin dolap askıları ya da oyuncak raflarını çocuğunuzun boyuna göre düzenleyebilirsiniz. Suyunu uygun bir sürahiden kendi doldurabileceği gibi düzenlemek de çocuğunuza yeterli hissettirecektir. Bu ve bunun gibi ev içi değişiklikler çocukların yapabilecekleri şeyleri kendileri yapabilmeleri için olanak sağlar. Çocuklar kendi yapabildiklerini fark etmeye başladıklarında ise daha güçlü hissederler ve bu da ebeveynleri ile olan çatışmaları azaltır.
Çocuğunuzu yapacağınız ya da yaşayacağı değişikliklere ve olaylara önceden hazırlamak da çatışmaları oldukça hafifletecektir. Özellikle doktora gitmek, okula başlamak gibi önemli değişiklerde bunu atlamamak iyi olacaktır. Bu olayları kimi zaman oyun yoluyla kimi zaman hikayeleştirerek çocuğunuzun yaşına uygun anlatabilirsiniz.
Son olarak da çocuklarınızla olan iletişim dilinizin ve konuşma tarzınızın ne kadar önemli olduğudur. Özellikle emirler vererek, tehdit ve ceza gibi yaklaşımlar kullanarak kurulan ilişkiler genelde çatışmalara sebebiyet verir. Bunlar yerine çocuğunuzun duygularını kabul ederek koyulan net sınırlarla onunla ilişkinizi bozmadan iletişim kurabilirsiniz. Seçenek vermek, empatik yaklaşmak ve oyuncu yaklaşım da çocuk-ebeveyn ilişkisini rahatlatan yöntemlerdendir.
Hiçbir ebeveynin mükemmel olmadığını hatırlatarak elinizden geldiğince bu noktalara dikkat edersiniz çocuğunuzla olan ilişkinizin rahatladığını ve çatışmaların azaldığını fark ediyor olacaksınız.
Bu konu hakkında nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız çocuk ve ailelere yönelik psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog Miray Akbala