Depremzedelere Ücretsiz Psikolojik Destek

Depremzedelere Ücretsiz Psikolojik Destek

Ülkemizin birçok şehrinde yaşanan depremlerden dolayı hepimiz depremin olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Bir yandan olağan yaşam akışına dönmeye çalışırken bir yandan da ruhsal olarak zorlanıyoruz. Travmatik yaşantılar yaşam akışının olağanlığını ruhsal, fiziksel veya sosyal açıdan sarsan deneyimlerdir. Böyle zamanlarda acı, korku, çaresizlik ve öfke gibi duygusal tepkilerimiz, bu normal dışı duruma verdiğimiz normal duygusal tepkilerimizdir. Aynı zamanda bu duyguları hissetmek istememek ve bu duygulardan kaçınmak da normaldir.

Bireysel veya toplumsal bir travmatik bir olay yaşadığımız zaman, travmaya erken müdahale eden yöntemler kaygımızı yönetme ve durumla başa çıkma yetilerimizin güçlenmesini sağlar. Birlikte çalışmak ve dayanışmanın çok önemli olduğu bu zor zamanlarda Kalkedon Psikoloji olarak bizler de; yaşadığımız travmatik olayı anlamlandırma yetisini destekleyerek travmatik olayın sonrası uzun dönemde de ruhsal uyumumuzu korumayı amaçlıyoruz.

KURUMLARA YÖNELİK BİREYSEL VE TOPLUMSAL TRAVMADA ERKEN PSİKOLOJİK MÜDAHALE
(Psikolojik İlk Yardım, Stabilizasyon ve Travmaya Erken Müdahale Teknikleri)

1.Oturum: Psikolojik İlk Yardım

Yöntem: Psikoeğitim ve Soru-cevap yöntemi.

Psikolojik İlk Yardım yaşanan travmatik olayın yarattığı krizin etkisinde olan kişinin duygularını yaşaması için uygun ortamı sağlayan bir yaklaşımdır. Bu oturumda, krizin insanları nasıl etkilediği psikolojik ilk yardımın nasıl verilebileceği hakkında bilgi veriyoruz. Oturumda kullandığımız psikoeğitim yöntemi, travmaya maruz kalan kişi ya da gruba yaşanan olaya ilişkin tepkiler ve başa çıkma yollarına ilişkin bilgi ve rehberlik sağlar. Ayrıca travmanın işleme süreci açısından risk grubunda olan kişiler için de bir tarama da gerçekleştirilmiş olur.

2. Oturum: Stabilizasyon ve Olağanlaşma:

Yöntem: Bilgilendirme ve bedensel stabilizasyon ve imajinasyon tekniği ile deneyimsel uygulama.

İkinci oturumda psikolojik ilk yardımın parçası olan bedensel stabilizasyon ve olağanlaşma hakkında bilgilendirmenin yanı sıra, bedensel stabilizasyon uygulaması ile travmanın duygusal etkilerini hissetmeyi olağanlaştırmayı ve fark etmeyi sağlayarak daha durağan psikolojik bir zemin oluşturmayı amaçlıyoruz.

3. Oturum: Travmaya erken müdahale eden terapötik tekniklerle uygulama

Yöntem: Bilgilendirme ve deneyimsel uygulama

Travmaya erken müdahale tekniklerinin en önemli işlevi bizleri travmanın uzun vadeli olası etkilerinden korumaktır. Bu oturumda travmatik yaşantının bilgi-işleme sürecimize etkisi hakkında bilgilendirme yaparak, Emdr ve somatizasyon yöntemlerinin travmaya erken müdahale tekniklerini uygulayarak ile travma deneyiminin ve yaşanan sürecin anlamlandırılmasını desteklemiş oluruz. Böylece travma sonrası olası etkilerin uzun dönemde ruhsal uyumumuza olumsuz etkilerini önlemeyi amaçlıyoruz.

4. Oturum: Çocuk ve Gençlerde Psikolojik İlk Yardım, Stabilizasyon ve Yardım Teknikleri

Psikolojik İlk Yardım yaşanan travmatik olayın yarattığı krizin etkisinde olan çocuğun/gencin duygularını yaşaması için uygun ortamı sağlayan bir yaklaşımdır. Bu oturumda krizin çocukları ve gençleri nasıl etkilediği, psikolojik ilk yardımın ilkeleri ve psikolojik ilk yardımın anne babalar tarafından nasıl verilebileceği hakkında bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Bunların yanı sıra anne babaların çocuklarına bu süreçte nasıl destek verebilecekleri (duygu düzenleme, stabilizasyon vs.) konusuna da değinilecektir.