Çocuğunuza Yeni Doğan Kardeşi Konusunda Destek Olmak

Çocuğunuza Yeni Doğan Kardeşi Konusunda Destek Olmak

Yıllarca evin tek çocuğu olan ve ihtiyaç duyduğu her an anne babasından ilgi gören çocuğun, eve yeni gelen bir bebeğe alışması zorlayıcı olabilir. Bunun için çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?

Bebek gelmeden bütün hazırlıklar yapılmış olsa da çocuğunuz yeni doğan kardeşine karşı öfke ve kin gibi zorlayıcı duygular besleyebilir. Hatta bu öfkesi zaman zaman anne babaya ya da kardeşine yönelik saldırgan davranışlar şeklinde ortaya çıkabilir. Bazen direk size yönelik çıkmasa bile çocuğunuzun zorlanmalarını okul, arkadaşlık ilişkileri gibi alanlarda da görebilirsiniz. Ev içerisinde de bu zorlanmalar her zaman saldırgan davranışlar olarak açığa çıkmayabilir. Çocuğunuz iş birliğine yanaşmaz, daha talepkar olabilir, yeme ve uyku düzeninde bozulmalar olabilir, tuvalet kaçırmaları artabilir ya da bebeksi davranışlar sergileyebilir. Çocuğunuzda bunun gibi huzursuzluk belirtileri gözlemliyorsanız mutlaka takip ediniz ve bu yazıda önerdiklerimizi deneyemeye çalışınız; ancak zorlanmaları azalmıyor ve gittikçe şiddetleniyorsa bir uzmandan destek almanızı öneririz.

  • Bu noktada çocuğunuzun iki önemli ihtiyacı vardır. İlk olarak sevgi ve güven, ikincisi ise kin ve öfke gibi zor duygularını boşaltmak olacaktır.
  •  Elinizden geldiğince her gün 10-15 dakika bile olsa bütün ilginizi büyük çocuğunuza verin ve ne yapmak isterse onu yapın. Sadece ona ve size özel bir zaman olması onun kendini daha rahatlatmış hissetmesine neden olacaktır.
  •  Çocuğunuzla beraber onun bebeklik fotoğraflarına bakıp o dönemki anılarınız hakkında sohbet edip, bebekliğini ve doğumunu anlatabilirsiniz.
  •  Özellikle zor duygular geldiğinde ya da kriz anlarında elinizden geldiğince ağlamasına ve öfkelenmesine alan açmak da diğer bir önemli noktadır. Öfkelenmesinin yanlış bir şey olmadığını hissettirmek gerekir.
  • Ancak kasıtlı olarak bebeği incitecek davranışlarda bulunuyorsa hemen engelleyip sınır çizmek önemlidir. Bunu yaparken onu reddetmemeye, sıkıca sarılıp nazik ama kararlı bir şekilde kucağınızda bebekten uzakta tutmak yararlı olacaktır. Muhtemelen ağlamaya başlayabilir, bu öfkesini boşaltması için bir fırsat olacaktır. Kriz anındaki sarılmanın da sevgi dolu olması gerekir. O an değil ama ilerleyen saatlerde çocuğunuzun keyfi yerindeyken bu konu hakkında konuşup duygusunu kabul edip davranışı hakkında konuşup onu yönlendirmek iyi olacaktır.
  • Özellikle bebek eve geldikten sonra büyük çocuğunuzun yastık savaşı gibi kendini güçlü hissedeceği oyunları sık sık oynayabilirsiniz. Oynarken abartarak yenilmeye ve çocuğunuzu güldürmeye çalışmak onun stresini azaltacaktır.
  • Eğer çocuğunuz duygularını size sözel olarak ifade ediyorsa mutlaka bunları kabul edin. Çocuklarda zaman zaman “senden nefret ediyorum, kötü annesin” ya da “kardeşimi sevmiyorum” gibi cümleleri duyabiliriz. Orada bu duyguyu inkâr etmeden “seni anlıyorum bebeğin hep yanımda olması senin için çok zor olmalı. Bazen birine çok sinirlendiğimizde onu sevmiyormuş gibi hissedebiliriz.” gibi cümleler kurabilirsiniz.
  • Doğum öncesi ve sonrasındaki tüm süreçte çocuğunuzun oyun oynaması için bol bol fırsat verebilirsiniz. Süreci anlamlandırmasını kolaylaştıracak sembolik oyunlar ya da duygularını açığa çıkarabileceği yönlendirilmemiş oyunlar oynamak iyi gelecektir. Mutlaka oynaması için bir bebek oyuncağı almak da önemlidir.
  • Oyun yoluyla yaşadığı zor durumları sembolik olarak canlandırıp kahkaha atmasını sağlayabilirsiniz. Bu rahatlamasını ve zor duygularını ifade edebilmesi için alan açmasını sağlayacaktır.

Bu konu hakkında nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya uyguladığınız yöntemler işe yaramıyorsa çocuk ve ailelere yönelik psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Miray Akbala