Doktor Randevusu Öncesi Çocuğunuza Yardımcı Olmak

Doktor Randevusu Öncesi Çocuğunuza Yardımcı Olmak

Doktor, hastane kelimeleri biz yetişkinlere de çocuklara da çoğu zaman ürkütücü gelebiliyor. Doğduğundan beri hastaneye, doktora muayeneye gidiyor, aşı, kan tahlili gibi farklı fiziksel acıyı ya da rahatsızlığı deneyimliyorlar. Belli bir yaştan sonra hastaneyi görünce ya da konuşmaları duyunca ağlamaya başlayabiliyorlar. Bu deneyimlediğimiz, duyduğumuz durumlarla ilişkili olsa da hayata yeni başlayan yavrunuz için korku ya da kaygısı ile baş edebilmesi için ona yardım edebilirsiniz. Bazı ebeveynler hastaneye gideceklerini çocuklarına söylemeyerek çocuklarının önceden kaygı yaşamasını engellediklerini savunurlar. Bu durum çocukta baş edilemeyen bir kaygıya, güvensizlik hissine ve öfke hissetmesine sebep olabilir. Doğruyu söylemek her koşulda iyidir. Bilinmezlik her zaman kaygı yaratır. Randevudan bir gün önce çocuğunuza gideceğinizi söylemek yeterlidir. Böylece konuşacak, soru soracak, bu konuyla ilgili canlandırma yapacak vaktiniz de olacaktır.

Çocuğunuza yardımcı olmak için ne yapabilirsiniz?

  • Daha önce gittiğiniz bir yer ise orayı hatırlatarak; gitmediyseniz resimlerini göstererek canlandırma yaparak başlayabilirsiniz.
  • Daha sonra muayene anında kullanılabilecek aletleri tanıtabilirsiniz.
  • Doktor ve hasta rollerini canlandırabilirsiniz. Böylece yaşayacağı deneyimin ne olacağını tahmin edebilir gülerek gerginliğini boşaltmasına yardımcı olabilir. Gülmek böyle durumlar için oldukça yararlıdır. Örneğin stetoskop ile sırtını dinlemek yerine ayak parmaklarını dinleyerek ‘komik bir doktor’ taklidi yapabilirsiniz.
  • Aşı yaptırması ya da kan aldırması gereken durumlarda bunların ne olduğunu çocuğun anlayacağı şekilde anlatmak gereklidir. Çocuğunuz ne kadar küçük olursa olsun bunu anlayabilir. Bunun bir seçim değil mecburiyet olduğunu da anlaması önemlidir. Böylece bu durumu değiştirme gücü olmadığını bilir. Çocuğun da bu olayda kontrolü olduğunu hissettirmek için hangi kolunu uzatacağı yönünde seçim hakkı tanıyabilirsiniz.
  • Fiziksel acı hissedeceği bir müdahale yapıldığında ‘hiç acımayacak, bak bitti gitti gördün mü?’ gibi sözler söylemek yerine onun yanında olup ağlamasına izin vermek kıymetlidir.

Yukarıda paylaştığım bilgiler önceden hastaneye gidileceği bilinen olaylarda fazlasıyla çocuğa yardımcı olurken hayat akışında birden meydana gelen hastaneye yatış ya da acil serviste yatması gereken durumlarda yaşanabilir. Böyle durumlarda çocuklara önceden olacakları anlatmak çok mümkün değildir. Çocuğunuzu acile götürdüyseniz ağlamasına izin vermek, onun yanında olmak dışında doktorların işlerini yapmasına izin vermek gerekiyor.

Çocuğunuzun hastaneye yatış yapması gerekiyorsa;

  • Bu konu ile ilgili kitaplar okuyabilir, neler olacağını, neden burada olduklarını, yapılacakları anlatabilirsiniz. Çocuğun bileceği her şey yaşayacağı kaygıyı azaltacaktır.
  • Evden bildiği, sevdiği bir oyuncağı, nesneyi getirmek çocuğa yardımcı olacaktır. En nihayetinde çocukların güvenli yeri evleridir ve evleri dışında bir yerde olmak onlara güvensiz hissettirir. Çocuğun tanıdığı bir şey görmesi ve ebeveynlerin hemen hemen her dakika yanında olması ona iyi hissettirecektir.
  • Ağlamalarına izin vermek, izin verdiği sürece sarılmak, duyguları hakkında konuşmak iyi hissettirecektir. Fiziksel temas güvenli ve rahat hissettirir.
  • Böyle durumlarda anne ve babalar daha çok yıpranıyorlar Kendi duygularını düzenlemekte zorlanıyorlar. Böyle bir durumda kendinize iyi bakmazsanız çocuğunuzda fazlasıyla bundan etkilenecektir. Burada söylemek istediğim anne-babalar üzülmemeli, duygularını belli etmemeleri değil. Fiziksel olarak yemek yemek, uyumak, duygularınızı paylaşmak, sorumluluğu paylaşabilmek çocuğunuza ve size iyi gelecektir.

Her çocuk bir değildir. Bu yaşadığı stres onun hayatını etkiliyor ise mutlaka bir profesyonelden destek alması gerekir. Böyle bir durumu çocuğunuzda gözlemliyor ve destek istiyorsanız çocuk ve aile terapisi hizmetimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir randevu almak için merkezimizi arayabilirsiniz.

Psikolojik Danışman

Özlem Tören