Boşanmanın getirdiği duygu karmaşası ile nasıl başa çıkabiliriz?
Boşanmak, çiftler için belki de hayatlarında karşılaştıkları en sarsıcı bazen de travmatik bir deneyim olabilir. Heyecanla, mutlulukla ve hayallerle başlayan bir ilişkinin sonlanması, ayrılığı çiftler karşılıklı istese bile son derece üzücü ve sarsıcı bir durumdur. Biten sadece bir evlilik değil, birlikte kurduğunuz hayaller ve gelecek planları da bitiyor… Bu sarsıcı süreci yaşarken bir yandan da hayatınızda birçok şeyi yeniden planlamanız gerekecek. Maddi durumunuzu, günlük hayat rutinlerinizi belki de yaşadığınız evi veya şehri değiştirmek durumunda kalacaksınız.
Çocuğunuz varsa çok daha karmaşık bir hal alabilir. Artık bir eş değil, ebeveyn olarak ilişkinizi sürdürmek durumundasınız, özellikle sorunlu biten evliliklerde bu durum bambaşka zorluklar da ortaya çıkaracaktır. Ortak ebeveynliğe geçiş süreci de sizin için sarsıcı olabilir. Bütün bu işlerle meşgul olurken bazen oturup ne hissettiğinizin farkında bile olamayabilirsiniz. Bu dönemde öfke patlamaları, hayal kırıklığı, pişmanlık, endişe, üzüntü gibi birçok duyguyu aynı anda hissedebilir ve gün içerisinde hızlı duygu iniş çıkışları yaşayabilirsiniz. Farkına varmanız gereken şey, bütün bu yaşadıklarınızın normal olduğunu bilmek. Yaşamınızın bu yeni aşamasına geçerken bütün bu duygularınızla çalışmak ve bunları yönetmek önemlidir.
Evlilik ve Çift Terapisti ve boşanma üzerine uzun yıllardır çalışan Mary Kay Cocharo’nun bu süreçte neler yapabileceğinize dair birkaç önerisi şöyle:
Kendinize anlayış gösterin
Ayrılık sürecinde hissettiğiniz karmaşık duygular, size korkutucu gelebilir. Bir an önce toparlanıp hayatınıza devam etmek isteyebilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken şey, hissettiklerinizin gayet normal olduğunu bilmek ve bu süreçte kendinize anlayış göstermektir. “Böyle hissetmemeliyim boşanmayı ben de istedim” diye düşünebilirsiniz evet kendinizi isteseniz bile biten bir ilişkinin ardından üzüntü, keder, kaygı gibi birçok duygu hissedebilirsiniz. Doğru duygu diye bir şey yoktur. Hissettiğiniz duyguyu yok saymak yerine kabul etmek onu daha kolay atlatmanızı sağlar. Araştırmalar kendilerine karşı öz şefkati yüksek olan kişilerin boşanma sürecinde yaşadıkları zorlukların üstesinden daha kolay gelebildiklerini gösteriyor. Kendinize bu dönemde her zamankinden daha fazla şefkat ve anlayış gösterin.
Boşanmayı bir başarısızlık olarak görmeyin
Boşanmanızı bir yenilgi veya başarısızlık olarak görmek, boşanma sonrası hayatınıza devam edebilmenize engel olabilir. Başarısızlık algısı ile kendinizi
hırpalamak yerine hem ilişkideki güzel anlarınıza hem de bu deneyimden edindiklerinizle yola devam etmeye çalışmak önemlidir. Hedefiniz ortaya çıkan kaygı, üzüntü, korku duygularınızı kabul olmalıdır.
Yaşadıklarınızla vedalaşın
Koşullarınız ne olursa olsun hayatınızın bir bölümünü sonlandırdığınız için yas dönemi geçirmeniz çok normaldir. Boşanmayı sağlıklı bir biçimde geride bırakmak için Cocharo, çiftlerin boşanma sonrası eğer mümkünse bir araya gelip ilişkilerindeki iyi ve kötü şeylerle vedalaşarak bir kapanış yapmalarını öneriyor. Bu çok derin ve hassas süreci çiftler birlikte yaptıkları zaman birbirlerinin hissettiklerini daha iyi anlayıp şefkat gösterebildiklerini söylüyor.
Bazen yaşananlar iki tarafın bir araya gelmesini pek mümkün kılmaz. Bu durumda kendi başınıza sizi boşanmaya götüren şeylerle yalanlar, aldatılmalar gibi yaşadığınız bütün olumsuzluklara ve aynı zamanda birlikte yaşadığınız güzel anılar ve planlarınızla da vedalaşın.
Boşanma süreci için olumlu bir ortam sağlamaya çalışın
Boşanma evresinde işin içine mahkeme salonları ve avukatlar girdiğinde bu sürecin daha kötü olma olasılığı da artabiliyor. O nedenle hem kendiniz ve hem de çocuklarınızın etkilenmemesi için ortamı daha olumlu yapmaya çalışmakta fayda var. Çünkü çocuklarınızı boşanmanın masum kurbanları olmaktan korumanız lazım, ebeveyniler duygusal bir karmaşanın ortasındayken çocuklarının gerçekten neye ihtiyaçları olduğunu gözden kaçırabilirler.
Güvenilir bir arkadaşınızla konuşun
Zor zamanlarınızda yaslanabilecek bir omuz bulmak son derece yararlıdır. Yaşadıklarınızı özgürce konuşabileceğiniz güvenilir bir dostunuzla konuşun. Çünkü arkadaşlarınız, boşanma sürecinde alacağınız kararlar için destekleyici olabilirler. Terapist Cocharo bu konuda da dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Duygusal zor zamanlarda yaşadıklarınızı çok fazla paylaşmak isteği duyabilirsiniz fakat bazen anlattığınız kişiler, anlattıklarınıza takılıp kalabilirler bu da sizi ilerlemenize engel olabilir.
Rutinlerinize bağlı kalın
Boşanmayı siz istemiş olsanız bile hayatınızın bu döneminde kendinizi kaybolmuş hissedebilirsiniz. Hayatınızdaki bu önemli değişim döneminde kendinizi sosyal olarak izole etmekten kaçının ve günlük rutinleriniz yapmaya devam edin. Sizi mutlu eden şeyleri yapmayı bırakmayın böylece hayatınızı mümkün olduğu kadar normal hissedebilirsiniz.
Yeniden flört etmek için aceleci davranmayın
Artık tekrar bekarlığa döndüğünüze göre, yeni bir partner bulmak size heyecan verici gelebilir. Bu konuda acele etmemekte fayda var. Öncelikle boşanmadan sonra yeniden kendiniz gibi hissetmek ve boşanma sürecinde yaşadıklarınızı tamamen atlatmak için kendinize vakit tanıyın. Sağlıklı bir ilişkinin sizin için nasıl olduğunu öğrenmeye çalışın. Özellikle çocuklarınız varsa boşandıktan sonra yeni bir partner bulmak onlar için bu süreçte çok kafa karıştırıcı olabilir. Yeni birinin bularak bu süreci daha kolay atlatabileceğinizi veya yeni birini bulamama korkusundan dolayı aceleci davranmak isteyebilirsiniz ama bu iyi bir karar olmayabilir. Kendinize bu süreci sağlıklı atlatmak için zaman tanıyın.
Bireysel terapi desteği alın
Hayatınızın bu zor zamanında size destek olabilecek bir terapistten yardım alabilirsiniz. Sonuçta boşanma bir yaşam tarzının kaybı demektir ve tıpkı diğer kayıplar gibi farklı acı ve keder basamakları vardır. Amacınız yaşadığınız üzüntünün, kaygının, korkunun ve depresyonun aşamalarını çalışmak ve belirli bir kabul düzeyine gelmenizi sağlamaktır. Bu aşamaları geçerken terapi yardımı almak bu süreçlerle başa çıkabilmenizi ve yeni hayatınıza devam edebilmenizi sağlar.
Kaynak: https://www.divorcenet.com/resources/coping-with-divorce.html
* Mary Kay Cocharo ile yapılan röportajdan derlenmiştir.