3 yaş dönemindeki çocukların yavaş yavaş etrafıyla ilişkisi artmaya başlar, öğrenmeye karşı ilgilidir ve her şeyi bilmek isterler. Oldukça meraklı olabilirler çünkü dünyayı ve olup biteni anlamaya çalışırlar. O yüzden akıllarında hep sorular olur.
3 yaşındaki bir çocuğun artık el kasları önceki dönemlere kıyasla gelişmiştir. Karalama yerine çizgileri ve renkleri daha belirgin resimler yapabilir. Kağıt, kalem, makas, yapıştırıcı gibi malzemelerin sıklıkla kullanıldığı aktiviteler ince motor becerilerinin gelişmesi için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bazı önemli kavramları da çocuğunuza bu dönemde vermeye başlayabilir ve buna yönelik etkinliklere ağırlık verebilirsiniz. Örneğin; uzun-kısa, yakın-uzak, büyük-küçük. Bütün bu becerileri ona kazandırırken oyunu da işin içine katmayı unutmayın.
Oyun Önerileri
Bu Hangi Nesne?: Çocuğunuzun gözlerini kapayıp evdeki çeşitli nesneleri göstererek ismini bulmasını isteyin. Merak duygusu yüksek olan çocuğunuz, bu oyunla çok eğlenecek ve etrafında olup bitenlerle daha çok ilgilenmeye başlayacak.
Bilgi Yarışması: Çocuğunuza çok zor olmayan ve ilgi alanıyla ilgili sorular sorup onun da keyif almasını sağlayabilirsiniz. Örneğin; inek nasıl ses çıkarır ya da elma ne renktir gibi basit sorular olmasına özen gösterin.
Bowling Oyunu: Bu oyun için pet şişelere ve yumuşak bir topa ihtiyacınız var. Pet şişeleri dilediğiniz gibi dizip topun yardımıyla devirmeye çalışabilirsiniz. Bu oyunu çocuğunuzla beraber oynamak daha keyifli olacaktır.
Sesleri Tanıyalım: Çocuğunuzun tanıdık olduğu gündelik hayat seslerini telefonunuza kaydedip hangi sesler olduğunu sorabilirsiniz. Bulamazsa çeşitli ipuçları vererek yardımcı olabilirsiniz. Süpürge, korna, köpek, gibi sesleri kullanabilirsiniz.
Gemi Yarışı: Su ile oyun oynamak çocukları rahatlatır ve uzun bir süre vakit geçirmeyi severler. Bu oyun için ihtiyacınız olan orta boy bir leğen ve kağıttan el yapımı ya da oyuncak gemiler. Çocuğunuzla beraber gemileri yüzdürüp yarış yapabilirsiniz.
Ay ve Yıldızlar: Her gece çocuğunuzla beraber gökyüzünü izleyin ve gördüklerinin resmini yapmasını isteyin. Ayın şekli ve konumu değişiklik göstereceği için muhtemelen çocuğunuzun yaptığı resimler de değişecektir. Beraber bu değişiklikleri konuşabilir ve bu değişimin nedenlerini anlatabilirsiniz. Bu etkinlik iyi bir uyku öncesi rutini olabilir.
El Kuklası: Çocuğunuzla beraber çeşitli el kuklaları yapıp onun duyguları hakkında konuşabilir ya da çeşitli taklitlerle canlandırmalar yapabilirsiniz. Bu etkinlik çocuğunuzun hem el becerilerini geliştirecek hem de duyguları hakkında farkındalık kazanmasına yardımcı olacaktır.
Çocuk ve aile terapileri hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir randevu almak için merkezimizi arayabilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog Miray Akbala