İlişkilerde Sınırlar Neden Önemlidir?

İlişkilerde Sınırlar Neden Önemlidir?

İlişkilerde Sınırlar Neden Önemlidir? – Sağlıklı bir ilişki yürütebilmek, o ilişkideyken kendimizi rahat ve mutlu hissedebilmemiz için pek çok önemli etken vardır. Bunlardan bir tanesi ilişkilerimizde çizdiğimiz sınırlarımızdır. Çizilen bu sınırlar, eşlerin birlikte hareket ederek bir düzen kurarken aynı zamanda kendi kişisel alanlarını oluşturmalarını ve korumalarını sağlar. Bir başka deyişle sınırlar, partnerimizle “biz” olurken, bireysel olarak “ben”i devam ettirebilmemize olanak tanır. Bu da hem kendimizi hem de ilişkimizi besleyebildiğimiz anlamına gelir.

Genel bir yanılgı olarak yakınlık, çiftler arasında hiçbir sınırın olmaması olarak algılanabiliyor. Ancak yakınlık, sınırların olmaması anlamına gelmez. Aksine sınırlar, bir bakıma çiftler arasında yakınlık sağlar. Çünkü sınırlar sayesinde kendimizi partnerimize, eşimize daha iyi tanıtır ve onu da aynı şekilde daha iyi tanırız. Çünkü sınırlarımız, eşimize bizim kim olduğumuzu söyler. Nelerden hoşlandığımızı, nelerden hoşlanmadığımızı, neleri istediğimizi, neleri istemediğimizi, nelerin bizim için kabul edilemez, nelerin affedilebilir olduğunu, neye nasıl tepki vereceğimizi, değerlerimizi söyleriz sınırlarımızla. Böylece partnerimizin bizi daha iyi görmesini, daha yakından tanımasını sağlarız. Aynı şekilde eşimizin sınırları da bizim onu daha yakından görmemizi sağlar. Bir bakıma kılavuz görevi görür. Sınırlar aynı zamanda iletişimi daha açık hale getirir. Bu da pek çok açıdan daha sağlıklı, eşlerin birbirlerine ulaşabildikleri, dokunabildikleri bir ilişki anlamına gelir.

Sınırlar, pek çok kişi ve ilişki için zorlu konularından biri olan “hayır” diyememe sorununa da bir noktada yardımcı olur. Çünkü zaten sınırlarımızla neleri istemediğimizi, nelerin bizim için sorun olduğunu ve kabul etmeyeceğimizi belirtmiş, en başından pek çok şeye hayır demiş oluruz. Bunu söylerken partnerimizin de hayır dediği, diyeceği şeyleri görmüş ve kabul etmiş oluruz.

Sınırlarımızı Nasıl Koyarız?

Herkesin ilişkilerdeki öncelikleri ve ihtiyaçları farklıdır. Sınırlar da bunlara göre şekillendiği için kişiler arasında farklılıklar göstermesi olası bir durumdur. Sınırlarımızı korumak, en başta da kendi sınırlarımızı belirlemek kimi zaman zordur. Bunun için öncelikle kendimizi tanımamız, istek ve ihtiyaçlarımızın farkında olmamız gerekir. “Hayattaki ve ilişkideki önceliklerim, bunlardan beklentilerim nedir?”, “Nelerle karşılaşmak beni rahatsız eder?”, “Rahatça hayır diyebilen biri olsaydım öncelikle neye ya da kime hayır derdim?” Bu sorulara verilen cevaplar sınırların belirlenmesi açısından iyi birer başlangıç olacaktır.

Sınırlarımızı belirlerken bir diğer önemli çıkış noktamız da eski ilişkilerimizdir. Önceki ilişkilerinizde neler sizi rahat ve mutlu hissettirirdi? Sevildiğinizi, saygı duyulduğunuzu hissettirenler nelerdi? Aynı şekilde neler sizi huzursuz, mutsuz veya sevilmediğinizi hissettirirdi? İzin verdiğiniz nelere şimdi hayır demek isterdiniz? Bu sorular şu anki ilişkinizde çizeceğiniz sınırlar için önemli yol göstericilerdir. Bunları dikkate almak daha sağlıklı sınırlar çizmeniz için yardımcı olacaktır.

Sizin sınırlarınızı belirleyip korumanız kadar eşinizin sınırları da ilişki için bir o kadar önemlidir. Sadece tek bir tarafın sınırlarının olması bir şeylerin eksik kalmasına neden olabilir. Bu nedenle eşlerin her ikisinin de kendi sınırlarının olması ve bunların eşler arasında açık ve net konuşulması gerekir.

Evet, sınırlar önemli ve gereklidir. Ancak bu sınırların esneyebilen, farklılıklara açık sınırlar olması da önemlidir. Her ne olursa olsun esnemeyen, katı sınırlar ilişkide iletişimin birçok açıdan tıkanmasına neden olur. Bu nedenle çizdiğimiz bu sınırların bize alan açarken diğer taraftan da yeni fikirlere, farklı görüşlere de açık olması gerekir. Bu şekilde koyulan sınırlar ilişkimiz için işlevsel olur. Unutmamak gerekir ki ilişkimizde “biz” olabilmek “ben” olmaktan geçer. “ben” olmak da sınırlarımızla mümkündür.

Bu konu hakkında nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya uygulandığınız yöntemler işe yaramıyorsa bireysel psikoterapi hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden randevu almak için buradan bizlere erişebilirsiniz.

Uzm. Psk. Beliz Ereren

Psikolog / Psikoterapist