Çocuklara'Oyuncu' Yaklaşmak

Çocuklara ‘Oyuncu’ Yaklaşmak

Ebeveyn olarak günlük hayatta yapmamız gereken birçok sorumluluk var. Bunun yanında çocuklarımızı da hayata hazırlamanın, gelişimlerini artırmanın yollarını arayıp duruyoruz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayarak onlara doğdukları andan itibaren sorumluluk vermek, yanlış yoldan gitseler bile denemelerine izin vermek özgüven gelişimi açısından önemli bulunuyor.

Hayata yeni başladığında kendi başına yemek yiyebilmek, yürüyebilmek, dolap içlerini karıştırmak çocuk için eğlenceli iken biraz daha büyüdüğünde yerine getirilmesi gereken şeyleri yapmaya geldiğinde durum değişiyor. Bunu zaman zaman büyüme atakları yaşadığı dönemde gözlemlemeyi normal bulsak da anne babaların bu konuda zorlandıklarını gözlemliyoruz. Çocuk için yasak olanı yapmak her zaman cazip gelirken görev olduğunda bundan kurtulmanın yollarını arayabilir. Sık yaşadığınızı tahmin ettiğimiz birkaç örnek verecek olursak; kendi başına giyinebiliyorken (yuvada bunu rahatlıkla yapabilirken) evde sizin giydirmeniz için ağlama krizlerine girebilir, odasının düzenini sağlamak konusunda direnebilir, ödevlerini yapmak istemeyebilir. Günlük hayatın sorumlulukları arasında çocuğunuza günlük rutinlerini yaptırırken zorlanabilirsiniz. Elbette bunun kendi sorumluluğu olduğunu öğretmeli bir yandan da eğlenerek yapmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin dışarı çıkacaksınız fakat çocuğunuz montunu giymek istemiyor ve bunun için çeşitli bahaneler üretiyor ise bunun için ‘Ben şimdi gözlerimi kapatıyorum bakalım gözlerimi açtığımda kimler montunu giymiş olacak?’ gibi minik oyunlara yer verebilirsiniz.  Ya da yapmasını istediği bir şeyi oyunlaştırabiliriz bunun için renklerden yardım alarak ‘Pembe dediğimde … yap! Sarı dediğimde ise …. yap!’ şeklinde sıkıcı olan durumu eğlenceli anlara çevirebilirsiniz. Böylece yapması gereken şeyler aklına geldiğinde güzel anılarla birleştirecektir.

En çok gözlemlediğimiz durumlardan biri de kardeşler arası yaşanan çatışmalar ve kardeşlerin ortak paylaşım alanlarında yaşadıkları zorluklardır. Oyunlar her zaman birleştirici güce sahiptir. Bunun için kardeşleri oyunda ekip haline getirmek faydalı olmaktadır.  Gelişimlerine göre oyunlar seçilip düzenlenebilir. Bu oyunlardan birkaçı;

  • İki kardeş bir takım, anne-baba bir takım olacak şekilde 2 gruba ayrılır. Daha sonra takımlar masanın üzerinde pipet yardımı ile pamuğu üfleyerek sepete atmaya çalışır.Takım ruhu ile hareket edilen bu oyunda kazanmanın da kaybetmenin de keyfini birlikte yaşarlar.
  • Anne, baba evde bir obje saklar, kardeşler de bu objeyi bulmaya çalışırlar.
  • Şeffaf bir kap veya cam bir kâse kullanarak birbirlerinin yüzlerini çizebilirler.
  • Kağıtlara şekiller çizebilir ve bunu tahmin etme oyunu oynayabilirler.
  • Bir kutu oyununda da eş olabilirler. Böylece rekabet yerine strateji geliştirip ortak bir paydada olabilirler.

Oyun oynamak, birlikte saçmalamak, birlikte eğlenebilmek güzel anılar biriktirmelerine yardımcı olurken olumsuz durumlardan ve çatışmalardan kurtulmamıza da yardımcı olabilir.

Yine de çocuğunuzun gelişim dönemlerinde çatışmaları ile başa çıkamıyor ya da kardeş rekabetini engelleyemiyorsanız merkezimizden randevu alabilir, çalışma şeklimizle ilgili detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Psikolojik Danışman

Özlem Tören