ayrılık kaygısı

ayrılık kaygısı

Ayrılık Kaygısı Yaşayan Çocuğunuza Nasıl Destek Olabilirsiniz? – 2-2,5 yaşından sonra alışkın olduğu kişilere bırakıldığı halde çocuğunuz ayrılık kaygısı yaşıyorsa, bu huzursuzluk bebeklikte görülen normal ayrılık kaygısından farklıdır.

Çocuklar bu yaşta ebeveynlerinin onları sonsuza kadar bırakmayacağını bilirler. O bakımdan yaşadıkları stres ayrılığın doğasını anlayamamaktan kaynaklanmaz. Gelişimsel olarak çocuk, anne babası gitse bile geri döneceğini bilir.

Eğer çocuğunuzun bu yaşlardaysa ve hala daha ayrılıkla ilgili problemler yaşıyorsanız bunun nedeni ne olabilir?

  • Anne babası onu bıraktığında ağlıyorsa ağlamaya ihtiyacı olabilir ve yalnızca birikmiş duygularını dışa vuruyordur.
  • Diğer bir neden ise ayrılıkla ilgili daha eski dönemde yaşadığı bir travma olabilir.

Nedeni eğer yukardakilerden biriyse onu destekleyecek bağ kurabilecek biriyle onu bırakmanız ve ağlamasına fırsat tanımanız iyi olacaktır. Bu ayrılıkları adım adım zamanını uzatarak yapabilirsiniz. İlk birkaç gün evin içinde kısa ayrılıklarla başlayın, ikinci gün evin dışına çıkarak çok kısa sürelerle çocuğunuzun ayrılığı deneyimlemesini sağlayın ve giderek dışarıda ayrı kaldığınız süreyi uzatabilirsiniz. Bütün bu süreçte önemli olan her ayrılıkta veda etmek ve kaçmadan çocuğunuzun sizin gittiğinizi görmesi olacaktır. Her kaçış bir başka güven problemini beraberinde getirebilir.

Süreci kolaylaştırmak için bol bol ayrılık temalı sembolik oyunlar kurabilir ya da çocuğunuzun duygularını boşaltmasına yardımcı olmak adına onun sizi yönlendirdiği oyun saatleri yapabilirsiniz. Eğer ki çocuğunuzla yeteri kadar oyun oynamadığınızı düşünüyorsanız bu da ayrılık anlarındaki zorlanmaları pekiştirebilir.

Çocuğunuz okula gitmek istemiyorsa orada arkadaşlarıyla bir problem yaşamış olabilir. Bunu evde gülerek canlandırıp oyuna dökebilirsiniz. Okula güvendiği halde sizden ayrılmak istemiyorsa, okula götürüp orada ağlamasına izin vermeyi tercih edebilirsiniz.

Eğer tam olarak ayrılığa neden direndiğini bilemiyorsanız hislerinize güvenin. Bırakmak doğru gelmiyorsa bırakmayın. Biraz zaman tanıyın, her çocuk farklıdır ve farklı zamanlarda alışmaları normaldir.

Çocuğunuz gelişimsel olarak belirttiğim yaş grubunda ise ve tüm önerdiklerimi deneyip hala daha sorununuza çözüm bulamadıysanız çocuk ve aile terapileri hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir randevu almak için merkezimizi arayabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Miray Akbala

Çocuk Psikoloğu