2 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

2 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

2 yaş döneminde çocuklar ebeveynlerinden daha rahat bağımsız hareket etmeye başlarlar. Yeni kavramlar tanırlar, problem çözme becerileri gelişmeye ve daha esnek düşünmeye başlarlar.

Peki bu dönemde çocuklarımızın gelişimine destek olabilmek için evde onlarla hangi oyunlar oynayabilir, etkinlikler yapabiliriz?

-Ayna Oyunu: Çocuğunuz siz ne yaparsanız aynısını yapacak. Zıplama, büyük adımlarla yürüme, komik hareketler yapma, kafaya bir oyuncak koyma, kolları kaldırma ve benzeri hareketleri yaparak çocuğunuzun sizi taklit etmesini isteyebilirsiniz.

-Çorapları Eşleştirme Oyunu: Çocuğunuzun zaten keyif aldığı alanları basit bir oyun alanına çevirebilirsiniz. Birlikte çorap çekmecesini boşaltıp, çorapları eşlerinden ayırabilirsiniz. Daha sonra bütün çorapları karıştırıp beraber tekrar eşlerini bulmak oldukça keyifli olacaktır.

-En Sevdiğin Şarkıyı Çizme: Çocuğunuz en sevdiği şarkıyı söylerken, siz de şarkıda anlatılanların basit bir resmini çizebilirsiniz. Ardından siz şarkı söyleyebilir ve çocuğunuzdan resim çizmesini isteyebilirsiniz.

-Oyuncak Saklama Oyunu: Çocuğunuzun herhangi bir oyuncağını saklayıp beraber arayabilirsiniz. Çeşitli yönlendirmelerle de oyunu çok daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Örneğin; “Aa bak oyuncak neredeymiş? Kutunun içindeymiş!” gibi cümleler kurarak ona alt-üst, sağ-sol kavramlarını da öğretebilirsiniz.

-Piknik Oyunu: Bütün oyuncak bebekleri ve hayvanlarını pikniğe davet edebilirsiniz. Çocuğunuz misafirleri için sofra kurabilir, gerçek ya da oyuncak yiyecekleri servis edip beraber piknik yapabilirsiniz.

-Suyu Durduralım: Bir plastik su kovasının yan tarafından bir delik açıp, kovayı su ile doldurabilirsiniz. Su deliğin seviyesine geldiğinde deliği parmağınızla kapayıp suyun durduğunu, açtığınızda da suyun akmaya devam ettiğini gösterebilirsiniz. Size “dur” ve “ak” komutlarını vererek suyun durup, akmasını sağlayabilir.

-Renkli Buzlar: Gıda boyası kullanarak suları renklendirerek herhangi bir kalıba koyabilirsiniz. Renkli buzlar haline geldikten sonra çocuğunuzla beraber bunları kalıplardan çıkarıp kaseye koyabilirsiniz. Bu işleme yaparken hissetmesi, renkleri tanıması, soğuk sıcak kavramı hakkında konuşulması da etkinliği daha da işlevsel hale getirecektir. Buzların aynı kasede eriyip, renklerin birbirlerine karışmasını da izleyebilirsiniz.

Çocuk ve aile terapisi hizmetimiz hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir randevu almak için merkezimizi arayabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Miray Akbala

Çocuk Psikoloğu