vajinismus

vajinismus

Vajinismus, cinsel birleşme sırasında vajina kaslarının 3’te 2’lik kısmının istem dışı kasılmasıdır. Bu kasılma sadece vajinal bölgede değil vücuttaki diğer kasları da tetikleyerek kalçalarda, bacaklarda, kollarda hissedilmektedir. Hatta daha ileri durumlarda ise kişinin önünü alamadığı bir panik tablosuna ya da yoğun titremelerin olduğu bir tabloya dönüşebilmektedir.

Vajinismus’un Görülme Sıklığı Nedir?

Toplumda görülme sıklığına bakıldığında her 10 kadından 1’inde vajinismus görülmektedir; ancak bu rakamlar tedaviye başvuran kişilerden alınan verilerdir. Tedavi için başvurmayan ya da böyle bir imkanı olmayan kişileri de düşündüğümüzde oran her 10 kadından 4’ü gibi bir rakama kolayca çıkabilmektedir.

Vajinismus’un Sebepleri Nelerdir?

Vajinismusun altında yatan nedenlere baktığımızda en yaygın olarak kişinin cinsellikle ilgili kaygı ve korkularını görebilmekteyiz. Buna kültürel yapılanmalar, çift ilişkisindeki çatışmalar ve kişinin bedeni üzerindeki kontrol kaybını da eklediğimizde geniş bir yelpaze karşımıza çıkmaktadır.

Vajinismus da diğer bütün cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi bir çift problemidir. Dolayısıyla etkileri hem kadının hem erkeğin hem de ilişkinin üzerinde oldukça yoğun bir şekilde görülmektedir.  Vajinismus yaşayan kadınlarla sıklıkla karşılaşılan duygu durumu, utanma, yetersizlik ve başarısızlık hissi, kaygı, korku, isteksizlik, depresyon, çaresizlik, hatta suçluluk olabilmektedir. Erkekte ise istenmeme, umutsuzluk, sevilmediğini düşünme, başarısızlık, zaman zaman da öfke ortaya çıkarabilmektedir. İlişki üzerindeki etkilere bakacak olursak ise; sıklıkla gerginlik, çiftlerin fiziksel ve duygusal olarak birbirlerinden uzaklaşması, isteksizlik gibi alanlarda karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı tedavi sürecinin etkili olabilmesi için çiftlerin sürece birlikte katılmaları gerekmektedir.

Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus tedavi sürecinin nasıl ilerlediğine bakacak olursak; önemli olan iki ana başlıktan bahsetmemiz mümkündür. Bunlardan ilki çiftin vajinismus problemi yaşamasına sebep olan faktörlerin ortaya çıkarılması ve çözümlenmesini hedefleyen terapi sürecidir. Diğeri ise tedavi süreciyle paralel yürütülen ev egzersizleridir. Her iki basamağın aynı anda birbirlerine paralel bir şekilde yürütülmesi oldukça önem taşımaktadır.

Bu süreçte en çok soru ev egzersizleri ile ilgili karşımıza çıkmaktadır. Vajinismus probleminde kasılmaların istem dışı olduğundan daha önce söz etmiştik. Bu durum kişinin kendi vücudu üzerinde kontrolünü sağlayamaması demektir. Dolayısıyla ev egzersizleri ile hedeflenen ilk aşama öncelikli olarak kişinin kendi bedenini kontrol edebilecek noktaya ulaşmasıdır.

Peki Kişi Vajinismus Olduğunu Nasıl Anlayabilir?

Kişinin eğer cinsellikle ilgili kaygıları veya korkuları varsa, ilk cinsel birleşme anı ya da sonraları için bunun çok zor olacağına ya da gerçekleşmeyeceğine dair inancı varsa, jinekolojik muayene olmaktan çekiniyorsa veya korkuyorsa, cinsel birleşmeyi sürekli erteliyorsa, partneri ile yakınlaşmaktan korkuyorsa, denemeler sırasında vücudunda kasılmalar hissediyorsa, cinsellikle ilgili konuşulduğu sırada geriliyorsa, cinsel birleşme anının çok ağrılı veya acılı olacağına dair inancı varsa; hiç zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır.

Cinsel terapilere dair detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilir, merkezimizden destek alabilmek için buradan bizlere erişebilirsiniz.