Yaz Tatilini Öğrenciler ve Veliler Nasıl Değerlendirmeli?
Bu yazımızda yaz tatiline giren öğrencilerin yaz tatillerini nasıl verimli geçireceklerine değineceğiz. Yoğun bir eğitim ve öğretim yılının sona ermesiyle birlikte öğrencilerin sabırsızlıkla bekledikleri yaz tatili dönemi başladı. Öğrenciler okul ile ilgili bir çok sorumluluğu uzunca bir süre rafa kaldırmaya hazırlanırken, bir çok veli ise ‘3 ay boyunca bu çocuk boş boş oturacak mı?’ sorusunu kendilerine sormadan edemiyor. İşte bu soruya açıklık getirebilmek için bu haftaki köşemizi bu konuya ayırmaya karar verdik.
Adı Üstünde ‘TATİL’!
Unutulmamalıdır ki, tatil herkes için bir dinlenme ve rahatlama sürecidir. Özellikle son yıllarda eğitimin sisteminin getirmiş olduğu zorluklar öğrencilerin bu ihtiyacını daha da fazla körüklüyor. Fakat birçok veli, öğrencinin bu süreci bir şeyler öğrenebilmesi için fırsat olarak görüyor ve öğrenciyi yoğun bir ders programının içine sokmaya çalışıyor. Bu sebepten ötürü de çoğu zaman aile ilişkilerinde gerginlikler ve çatışmalar oluşabiliyor.
Ne Yapmalı?
- Yaz tatilini çocuğunuzun sizinle daha fazla zaman geçirebileceği ve var olan ilişkilerini kuvvetlendirebileceği bir dönem olarak görün. Elinizden geldiğince çocuğunuza zaman ayırmaya çalışın.
- Çocuğunuzu çeşitli sosyal faaliyetlere dahil olması için önayak olun. Bu bir drama kursu ya da akran grubuyla kaynaşıp keyifli bir zaman geçirebileceği bir yaz kampı da olabilir. Unutmayın ki, çocuğunuzla ilgili önemsemeniz gereken tek şey onun zihinsel gelişimi değil. Zihinsel gelişimin yanı sıra sosyal gelişimi ve motor gelişimi de bir o kadar önemli.
- Kışa daha zinde girebilmesi için çocuğunuzu mutlaka sportif aktivitelerle meşgul olmasını sağlayın. Bu sayede çocuğunuzun enerjilerini daha sağlıklı yönlendirmiş olursunuz.
- Kış boyunca derslerden çok fazla fırsat bulunamayan kitap okuma etkinliğini yaz döneminde gerçekleştirme fırsatı yakalayabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte bir kitabevine gidip, çocuğunuzun seçtiği kitapları edinerek bu etkinliği destekleyebilirsiniz.
- Eğer yaz tatiline size göre başarılı olmayan bir karne ile girildiyse, bunu çocuğunuza karşı silah olarak kullanmayın. Geçmiş karnenin yaz boyunca dile getirilmesi, çocukta kaygı ve suçluluk gibi olumsuz bir takım duyguların oluşmasına dolayısıyla çocuğun tatilinden keyif almamasına ve çocuğun güz döneminde okula yorgun ve isteksiz başlamasına sebep olabilir. Bu durum da çocuğu yeni eğitim öğretim yılında başarısız olma riskini arttırır.
Tatilde Ders Çalışması Gereken Kademeler
- 2. sınıfa geçen öğrencilerin okuma ve yazma becerileri çok taze olduğu için yaz döneminde günde 15 dakika da olsa bu tür çalışmalar yapmaları, onların bilgilerini pekiştirmeleri ve bir üst sınıfta başarı elde edebilmeleri için faydalı olacaktır.
- 6. ve 7. sınıflar liselere geçiş sınavı nedeniyle özellikle ağustos ayının başından itibaren bir önceki sınıfın bilgilerini pekiştirme amaçlı çok ağır olmayan çalışmalar yapmalı.
- 10. , 11. sınıflarda olan öğrenciler ise gene ağustos ayı itibariyle üniversiteye geçiş sınavı ile ilgili çok yorucu olmayan bir çalışma yapabilir.
- 8. ve 12. sınıfı bitiren öğrencilerse önlerindeki yeni sisteme daha rahat geçiş yapma şansını yakalayabilmek için mümkün olduğunca kendilerini dinlendirmelidirler.
Aysun EROL
Çocuk ve Ergen Psikoloğu